Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που αυτού του είδους η κριτική πρέπει να την κουμαντάρουμε

Τον τελευταίο καιρό στην Αγγλία παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παικτών ή προπονητών που διαμαρτύρονται για τη διαιτησία, με αποκορύφωμα το ξέσπασμα του Άλεξ Φέργκιουσον με "θύμα" τον Μάρτιν Άτκινσον έπειτα από την ήττα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την Τσέλσι.
Γι΄αυτό το συμβάν μάλιστα, ο σερ Άλεξ τιμωρήθηκε και με αποκλεισμό από τον πάγκο για πέντε παιχνίδια.
Η "Premier League", την οποία εκπροσωπεί ο Σκάνταμορ, είναι το ξεχωριστό από την αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία όργανο που έχει υπ' ευθύνη του την πρώτη τη τάξει κατηγορία στο "Νησί".
Την Πέμπτη το όργανο αυτό συνεδρίασε με συμμετοχή των προέδρων των ομάδων της Premiership και καθόρισε τη στάση του απέναντι σε "ακραίες" αντιδράσεις εις βάρος διαιτητών και τους τρόπους με τους οποίους θα προσπαθήσει να επιληφθεί του προβλήματος.
"Ακόμα είναι πολύ νωρίς να πούμε το τι ακριβώς θα γίνει, αλλά σίγουρα θα ξεκινήσει με ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης. Πρέπει να προσεγγίσουμε τους συμμετέχοντες".
"Κάθε άνθρωπος μπορεί να χάσει την ψυχραιμία του ή να κάνει κάτι πάνω στα νεύρα του ή να κάνει ακόμα και κάτι για το οποίο δεν θα είναι περήφανος. Ωστόσο οι ομάδες (σ.σ. οι πρόεδροι) ξεκάθαρα τάχθηκαν υπέρ στο ότι απ' τη νέα σεζόν πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη, να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας", ανέφερε αρχικά ο Σκάνταμορ.
"Πιστεύω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στη σχέση του παίκτη και του προπονητή με τον διαιτητή, καθώς όλοι μας ξέρουμε πως υπήρχαν δείγματα απαράδεκτης συμπεριφοράς".
Στη συνέχεια μάλιστα όρισε και ποια στάση απέναντι στο διαιτητή θεωρεί απαράδεκτη. "Απαράδεκτη είναι η υπερβολικά καυστική κριτική στους διαιτητές, κάτι που πολλές φορές έχει μείνει και ατιμώρητο. Το να περικυκλώνεις το διαιτητή είναι απαράδεκτο. Το να προτρέπεις επίμονα το διαιτητή να τιμωρήσει τους αντιπάλους, είναι απαράδεκτο. Και φυσικά η αδικαιολόγητη κριτική, που φτάνει μέχρι το σημείο υπονοιών για την ακεραιότητα και την τιμιότητα του διαιτητή είναι επίσης απαράδεκτο".
"Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που αυτού του είδους η κριτική πρέπει να την κουμαντάρουμε. Θα γίνει μια συζήτηση, θα μιλήσουμε και με τους προπονητές, αλλά θυμηθείτε πως οι προπονητές είναι επίσης εργαζόμενοι στις ομάδες, συνεπώς η στήριξη που πήραμε από τους προέδρους είναι πολύ σημαντική", σχολίασε -κάπως κυνικά- ο Σκάνταμορ.
Πάντως, μέσα σ' όλες τις αλλαγές που θέλει να φέρει, δεν περιλαμβάνονται και νομοθετικές. "Δε νομίζω ότι χρειαζόμαστε κάποια αλλαγή στο νόμο. Ο νόμος υπάρχει. Πιστεύω ότι οι διαιτητές έχουν τη δύναμη και την εξουσία", επεσήμανε.
Αξιοσημείωτο πως το ξέσπασμα του Φέργκιουσον, που "ταρακούνησε" τους διοικούντες τη λίγκα, έγινε σε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη. Και όταν στην Αγγλία θιγεί το "προϊόν", οι "προωθητές" του κινούν ουρανό και γη για να το περισώσουν.
Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα που είχε η εφαρμογή του νόμου της Θάτσερ στη "Γηραιά Αλβιόνα", με τη βία να "εξαλείφεται" απ' τα γήπεδα και να μεταναστεύει παντού όπου δεν υπάρχουν κάμερες, με τα νέα μέτρα που προτίθενται να πάρουν στην Premier League, ίσως αρχίσουμε να βλέπουμε προπονητές και παίκτες να πηγαίνουν να χτυπάνε τα κουδούνια στα σπίτια των διαιτητών για να τους διαμαρτυρηθούν.
Και τόσην ώρα μιλάμε για αθλητισμό, για το λαοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο...