Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΕΝΕΙΣ.....



 
Η αλλαγή της «ερυθρόλευκης» ιστορίας

Η… ανάσταση του Ολυμπιακού Βόλου συνδέεται άρρηκτα με το όνομα του Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της ομάδας το καλοκαίρι του 2008 και συγκεκριμένα στις αρχές Ιουλίου. Εκείνο το καλοκαίρι άλλαξε όλη η σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού, αφού ο Μπέος μετά από αρκετές… περιπέτειες (αρχικά ήθελε να αναλάβει τη Νίκη Βόλου)έρχεται σε συμφωνία τους διοικούντες την ομάδα, σε ότι αφορά την απόκτηση από τον τελευταίο του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του συλλόγου.

Διόρθωσε όλες τις… αμαρτίες

Από την πρώτη κιόλας μέρα είχε αρκετή δουλειά να κάνει. Αρχικά διόρθωσε ένα μεγάλο λάθος που είχε δημιουργηθεί λόγω των οικονομικών προβλημάτων της ομάδας, όταν αγωνιζόταν στην Β’ Εθνική. Καταφέρνει να ενώσει τους δύο… Ολυμπιακούς του Βόλου. Σίγουρα οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της θεσσαλικής πόλης ήταν πάντα η Νίκη και ο Ολυμπιακός. Κι όμως, από το 2004 μέχρι και το 2008 υπήρχαν δύο Ολυμπιακοί Βόλου. Ο Εθνικός Ολυμπιακός Βόλου και ο ΑΣΚ Ολυμπιακός Βόλου.

Η ιστορία μόνο απλή δεν είναι. Το καλοκαίρι του 2003 η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου υποβιβάστηκε στη Δ εθνική κατηγορία. Οι παράγοντες της ομάδας αποφάσισαν να εξαγοράσουν την Κασσάνδρα λίγους μήνες αργότερα, η οποία αγωνιζόταν στη Β εθνική. Το νέο όνομα της ομάδα ήταν ΑΣΚ Ολυμπιακός, η έδρα ορίστηκε στο Βόλο και αρμόδια ΔΟΥ είναι εκείνη της Κασσανδρείας στη Χαλκιδική, αφού η νέα ομάδα είχε το ΑΦΜ της Κασσάνδρας.

Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός Βόλου, αποφάσισε να διατηρήσει την ομάδα που υποβιβάστηκε στη Δ εθνική, ως φυτώριο για την ομάδα της Β εθνικής, ενώ την περίοδο 2007-08 στη Β εθνική αγωνιζόταν ο ΑΣΚ Ολυμπιακός και στη Γ εθνική ο Εθνικός Ολυμπιακός Βόλου του Ερασιτέχνη.

Ο Αχιλλέας Μπέος είχε βάλει ως πρώτο στόχο αυτό ακριβώς το γεγονός. Να ενώσει τους δύο Ολυμπιακούς του Βόλου αλλά και τους οπαδούς που είχαν… μπερδευτεί και δεν ήξεραν ποιον να υποστηρίξουν.

Ο Μπουμπένκο και η αποτυχία της πρώτης χρονιάς

Μετά το… διάλλειμα της μίας σεζόν, όταν και η ομάδα του Βόλου αγωνίστηκε για μια χρονιά στην Γ’ Εθνική μετά τον υποβιβασμό το 2006, πανηγυρίζει την επιστροφή της στη Β’ Εθνική το 2007, νικώντας την Ρόδο στα μπαράζ του Περιστερίου με 2-1. Τη σεζόν 2007-08 μοναδικός στόχος της ομάδας ήταν η παραμονή στην κατηγορία, κάτι που κατορθώνεται κυριολεκτικά στο… παρά πέντε. Συγκεκριμένα, θα ισοβαθμήσει στην 16η θέση με την Καστοριά και το Αιγάλεω (39 β.), με την ομάδα των Αθηνών να ακολουθεί το Χαϊδάρι και τον Άγιο Δημήτριο στη Γ’ Εθνική.

Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2008, όταν και ανέλαβε ο Αχιλλέας Μπέος, ο στόχος μετακινήθηκε 180 μοίρες. Ο ισχυρός άνδρας φέρνει στον πάγκο των Βολιωτών τον Γιόσεφ Μπουμπένκο, δηλαδή μία… σίγουρη λύση προκειμένου να κατακτήσουν την άνοδο από τη πρώτη κιόλας σεζόν. Αντίθετα όμως, μία ισοπαλία κόντρα στην ουραγό Καστοριά στα μέσα Δεκεμβρίου στο ΕΑΚ Βόλου, που ουσιαστικά έθεσε εκτός στόχου την ομάδα, θα οδηγήσει στην πόρτα της εξόδου τον Σλοβάκο τεχνικό. Διάδοχός του μέχρι το καλοκαίρι του 2009 ήταν ο Τσουζέπε Ματεράτσι, ο πατέρας του Ιταλού αμυντικού, Μάρκο Ματεράτσι. Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την απόλυση Μπουμπένκο, ο Μπέος προσέγγισε τον Σάκη Τσιώλη για να αναλάβει την ομάδα με τον Έλληνα τεχνικό να απορρίπτει ευγενικά την πρόταση, δηλώνοντας ικανοποιημένος στον Θρασύβουλο.  Οι «ερυθρόλευκοι» τη σεζόν
είχαν καταλάβει την 11η θέση του πρωταθλήματος.

Η εποχή…. Τσιώλη

Το καλοκαίρι του 2009 ο Έλληνας τεχνικός μόλις είχε λύσει τη συνεργασία του με τον Θρασύβουλο, ο οποίος είχε υποβιβαστεί.

Η προσπάθεια της ομάδας του Βόλου για άνοδο «ανάγκασε» τον Αχιλλέα Μπέο να προσλάβει έναν τεχνικό που γνώριζε αυτό που ήθελε η ομάδα της Θεσσαλίας. Έναν προπονητή που να ξέρει πώς να ανεβάσει έναν σύλλογο από τη Β’ Εθνική στην Σούπερ Λίγκα. Ο Σάκης Τσιώλης ήταν η ιδανικότερη επιλογή.

Αντιπροσωπία των οργανωμένων οπαδών των «ερυθρόλευκων» είχε συναντήσει τον Έλληνα προπονητή στην Αθήνα και του ζήτησε να αναλάβει την ομάδα. Ο ίδιος τους υποσχέθηκε ότι αν δεν βρισκόταν κάποια άλλη πρόταση, θα συζητούσε με τον Αχιλλέα Μπέο.

Ο Έλληνας τεχνικός περίμενε τις εξελίξεις από την παραμονή του Μαρίνου Ουζουνίδη στον πάγκο της Λάρισας και θα έπραττε αναλόγως. Η προτεραιότητά του ήταν οι «βυσσινί». Ωστόσο, ο Ουζουνίδης δεν αποχώρησε εκείνο το καλοκαίρι και έτσι ο Τσιώλης μετακόμισε
στο Βόλο. Η συμφωνία «έκλεισε» το καλοκαίρι του 2009.

Τα… μάγια του Σάκη

Το καλοκαίρι του 2009, τα δεδομένα ήταν απλά. Ο Αχιλλέας Μπέος θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του προκειμένου να έρθει η άνοδος μετά από 20 ολόκληρα χρόνια. Οι πρωτοβουλίες του ισχυρού άνδρα καθώς και οι επιλογές του Τσιώλη και των βοηθών του έφτιαξαν ένα εξαιρετικό σύνολο.

Οι προσθήκες παικτών όπως οι Μόνχε, Ουμπίνες αλλά και οι Μπουλούτ και Καμπάνταης «χάρισαν» ποιότητα και εμπειρία στην ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος έχασε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν.

Το «χρυσό» τρίπτυχο πρόεδρος-προπονητής- κόσμος πανηγύρισε την άνοδο στα σαλόνια της Σούπερ Λιγκ, κατακτώντας παράλληλα και την πρώτη θέση με 68 βαθμούς. Δεύτερη
ήταν η Κέρκυρα με 63.

Ο Βόλος της Σούπερ Λίγκας

Ήταν πλέον γεγονός. Ο Ολυμπιακός μετά τη σεζόν 1989-90 που υποβιβάστηκε από την Α’ Εθνική, επέστρεφε… δριμύτερος. Το σύνθημα των Βολιωτών «άνοδο, άνοδο ρε Βολάρα φέρε μας την άνοδο, στον Παγασητικό» είχε πάρει σάρκα και… οστά. Είχε τελειώσει η μιζέρια για μία ολόκληρη πόλη που πέρασε πολλά μέχρι να δει την αγαπημένη της ομάδα στην πρώτη κατηγορία της χώρας. Παρόλα αυτά, η χρονιά θα ξεκινήσει με ένα δυσάρεστο νέο. Ο Ολυμπιακός Βόλου θα αναγκαστεί να μείνει… άστεγος, καθώς το ΕΑΚ Βόλου, που φιλοξενούσε επί δεκαετίες τους αγώνες της ομάδας, θα κριθεί ακατάλληλο από την Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ για τη νέα αγωνιστική περίοδο, γεγονός που ανάγκασε τους ανθρώπους της ομάδας να στραφούν στη λύση του Πανθεσσαλικού σταδίου που ποτέ δεν φημιζόταν για την… καυτή έδρα που παρέχει.

Η ομάδα του Σάκη Τσιώλη αποδίδει εξαιρετικό ποδόσφαιρο και χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως η ευχάριστη έκπληξη της φετινής Σούπερ Λίγκας. Οι εμφατικές νίκες με ΑΕΚ σε «Πανθεσσαλικό» (3-1) και ΟΑΚΑ (4-0) αλλά και με τον Παναθηναϊκό (1-0) στο Ολυμπιακό Στάδιο, μετέτρεπαν τη χρονιά σε… μαγική. Φυσικά, υπάρχει και η πορεία στο Κύπελλο. Η ομάδα της Μαγνησίας, εκμεταλλευόμενη τις βατές εύκολες κληρώσεις, έχει φτάσει στα ημιτελικά του θεσμού και βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της.

Το… άδοξο τέλος και ο Κατσαβάκης

Θολό τοπίο υπάρχει στη λύση της συνεργασίας του Ολυμπιακού Βόλου με τον Σάκη Τσιώλη. Πολλοί λένε ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών είχαν έρθει σε ρήξη μετά τις δηλώσεις του στον αγώνα με τη Λάρισα στο «AEL FC Arena», ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε διαφορά φιλοσοφίας με τον Αχιλλέα Μπέο, πολλούς μήνες πριν την ανακοίνωση της λύσης της συνεργασίας. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Έλληνας τεχνικός «πλήρωσε» την εμφάνιση της ομάδας και την ισοπαλία με τον Ηρακλή. Ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ, τι συνέβη πραγματικά.

Εν μέσω διαμαρτυριών των φίλων της ομάδας για την απομάκρυνση του Τσιώλη, ο Μάκης Κατσαβάκης αναλαμβάνει την ομάδα, λίγες μέρες πριν τον επαναληπτικό με τον Ατρόμητο στο «Πανθεσσαλικό». Οι Θεσσαλοί θα αποκλειστούν και η ομάδα θα μπει σε νέες περιπέτειες, αφού ο Αχιλλέας Μπέος θα ανακοινώσει την αποχώρησή του, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει πάρει την τελική απόφαση, αφού όπως τονίζει: «Μόνο αν βρεθεί αξιόπιστος επενδυτής θα πουλήσω. Ό,τι έχει χτιστεί με κόπο τα τρία τελευταία χρόνια, δε θα το διαλύσω».

Τα πλέι οφ και η μεγάλη πρόκληση

Ακόμα και με τον Μάκη Κατσαβάκη, η θεσσαλική ομάδα δεν άλλαξε αγωνιστικό προφίλ και συνέχισε να πετυχαίνει νίκες που την έφερναν όλο και πιο κοντά στην πρώτη πεντάδα της Σούπερ Λίγκας. Την 27η αγωνιστική έκανε τη νίκη-κλειδί κόντρα στην Καβάλα με 1-0 εκτός έδρας, με τους «αργοναύτες» να τίθενται νοκ άουτ στη διεκδίκηση των πλέι οφ.

Η ομάδα της Μαγνησίας θα συνεχίσει με νίκη την 28η αγωνιστική κόντρα στην Ξάνθη στο Πανθεσσαλικό (3-0), αλλά η νέα απειλή ακούσει στο όνομα… Άρης. Ο νέος Άρης του Σάκη Τσιώλη, πετυχαίνοντας τη μία νίκη μετά την άλλη, απειλεί όσο κανένας τους Βολιώτες. Το ματς της 29ης αγωνιστικής ήταν ένας τελικός και για τους δύο. Η νίκη (2-1) των «κίτρινων» στο «Κ. Βικελίδης» θα μειώσει τη διαφορά στους 2 βαθμούς από τους «ερυθρόλευκους», πράγμα που σημαίνει ότι ο Άρης ήθελε ήττα ή ισοπαλία του Βόλου κόντρα στον Παναθηναϊκό (ο Άρης είχε πλεονέκτημα στην ισοβαθμία, αφού το πρώτο ματς στη πόλη της Μαγνησίας είχε λήξει 1-1 και το παιχνίδι της Θεσσαλονίκης 2-1 υπέρ των γηπεδούχων) την τελευταία αγωνιστική για να πανηγυρίσει την είσοδο στα πλέι οφ για ακόμη μια χρονιά.

Στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός Βόλου θα πάρει τη νίκη (3-2) που θα ανοίξει ένα νέο… ορίζοντα στην ιστορία της θεσσαλικής ΠΑΕ. Τη νίκη που υπό προϋποθέσεις θα χαρίσει την έξοδο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση της νέας σεζόν. Γιατί να μην ελπίζει; Κόντρα στις υπόλοιπες ομάδες που συμμετέχουν σε αυτό το… μίνι πρωτάθλημα έχει τέσσερις νίκες (δύο κόντρα στην ΑΕΚ 3-1 και 4-0, δύο κόντρα στον Παναθηναϊκό 1-0, 3-2), μία ισοπαλία στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ (1-1) και μία ήττα από το «Δικέφαλο του Βορρά» (3-1 στο Πανθεσσαλικό).