Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Νανσί-Ολυμπιακός 74-79

Αν και έδειξε τάσεις αυτοκτονίας, ο Ολυμπιακός νίκησε στη Γαλλία τη Νανσί με 79-74 και πέρασε ως δεύτερος από τον όμιλό του στους "16" της Ευρωλίγκα. 
 
Χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη και χωρίς τον Λάζαρο Παπαδόπουλο ο Ολυμπιακός έμοιαζε με άγνωστο τοπίο προς εξερεύνηση. Η Νανσί, που δεν είχε τίποτα να χάσει, ήξερε ότι ο αντίπαλός της θα ψαχνόταν στην αρχή και έσπευσε να το εκμεταλλευτεί κάνοντας το εξής απλό. Πήγαινε συνεχώς σε ποσταρίσματα με τον παίκτη που είχε υψομετρική διαφορά.  Ο εν υπνώσει Ολυμπιακός δεν αντέδρασε και το δεκάλεπτο έκλεισε με 27-21.
Οι ερυθρόλευκοι αποφάσισαν να παίξουν πραγματική άμυνα μετά το 13' και μέσα σε ελάχιστα λεπτά κατάφεραν να αντιστρέψουν τα δεδομένα δείχνοντας οι ίδιοι στον εαυτό τους το δρόμο προς την επιτυχία. Το 37-24 είχε γίνει 44-47 με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Πρίντεζη και Αντιτς.
Αφού ο Ολυμπιακός πέρασε χωρίς μεγάλες απώλειες ένα ακόμη διάστημα αμυντικής αδράνειας κατά τη διάρκεια του τρίτου δεκαλέπτου (60-53 προηγήθηκε ξανά η Νανσί) ο Ολυμπιακός έδωσε το αποφασιστικό χτύπημα στην Νανσί με δύο κύριους τρόπους. Την καλή άμυνα και τα πολλά επιθετικά ριμπάουντ που προσέφεραν έξτρα κατοχές.
Από τη στιγμή που οι Πειραιώτες πέρασαν εκ νέου μπροστά με 64-66 (τρίποντο του Πρίντεζη), δεν κοίταξαν ξανά πίσω τους παρά τα δύο-τρία μεγάλα λάθη τους προς το τέλος. Η Νανσί έκανε άλλωστε ακόμη περισσότερα και το 74-79, που σήμανε την πρώτη εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού στη φετινή Ευρωλίγκα, ήρθε φυσιολογικά.


Με τον Σπανούλη να παραμένει στην Αθήνα ο Ντούσαν Ιβκοβιτς αναζητούσε έναν-δύο σταθερούς πόλους στο σκοράρισμα. Τους βρήκε στα πρόσωπα των Πέρο Αντιτς και Γιώργου Πρίντεζη που παρέα με τον Χάινς όρισαν τη μοίρα της αναμέτρησης.


Ο τρόπος που αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός το παιχνίδι στο πρώτο δεκάλεπτο θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγήν.


Τηρουμένων των αναλογιών ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε άσχημα στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας. Η κατάκτηση της δεύτερης θέσης δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτυχία. Το θέμα είναι πως πορεύεται η ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς από εδώ και στο εξής. Για να κάνει την υπέρβαση, η ενίσχυση θα πρέπει να αποτελέσει γεγονός.

Τα δεκάλεπτα: 27-21, 44-47, 64-61, 74-79