Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Για να θυμούνται οι Μεγάλοι και να μαθαίνουν οι Μικροί !

Πως το χρέος που αντιμετωπίζει ο ΟΣΦΠ από 4 έγινε 40 εκάτ. ευρώ!

Με απόφαση του Γιάννη Παλαιοκρασσά τον Δεκέμβριο του 1990, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών, το Δημόσιο παρείχε εγγυήσεις μέχρι του ποσού των 2,6 δισ. δρχ. (7,6 εκατ. ευρώ) για τα χρέη της ΠΑΕ Ολυμπιακός προς την Τράπεζα Κρήτης, ποσό που καλύπτει το αρχικό ποσό του χρέους αλλά μάλλον όχι τους τόκους που έχουν δημιουργηθεί.
Τα χρέη, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, δημιουργήθηκαν επειδή ο Γιώργος Κοσκωτάς είχε πάρει λεφτά από τα ταμεία της τράπεζας και τα χρησιμοποιούσε -μεταξύ άλλων- και για την ενίσχυση του ρόστερ ομάδας, στην οποία ο ίδιος ήταν πρόεδρος στα τέλη της δεκαετίας του '80.
τα χρέη που δημιούργησε η ΠΑΕ προς την εφορία ήταν άλλα: με διακανονισμό αποφασίστηκε η πληρωμή 700 εκατ. δρχ. σε 120 δόσεις, οι οποίες ήδη έχουν εξοφληθεί.

Το καλοκαίρι του 1995 οι υπουργοί Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος, Βιομηχανίας Κ. Σημίτης και Δικαιοσύνης Αν. Πεπονής βάζουν την υπογραφή τους στο νόμο 2330/95 που ψήφισε η Βουλή με τίτλο «Ρυθμίσεις για την εξυγίανση της Τράπεζας Κρήτης Α.Ε.».

Ο νόμος αυτός τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 1996 και στην πράξη έφερε το διαχωρισμό του «υγιούς» κομματιού της τράπεζας από τις «αμαρτίες» του παρελθόντος, προκειμένου να μπορέσει να πουληθεί στη συνέχεια.

Το ενεργητικό της τράπεζας πέρασε στη Νέα Τράπεζα Κρήτης την οποία εξαγόρασε δύο χρόνια αργότερα έναντι 93 δισ. δρχ. ο όμιλος Λάτση (Eurobank).
H υπό εκκαθάριση εταιρεία Τράπεζα Κρήτης έμεινε να κυνηγά δικαστικά διάφορες οφειλές, ανάμεσα στις οποίες και αυτές του Ολυμπιακού.

Όπως προκύπτει και από το ενημερωτικό δελτίο που συνέταξε και κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το καλοκαίρι ΤΟΥ 2010 η ΠΑΕ Ολυμπιακός, με αφορμή την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου λόγω της μεταβίβασής της από τον Σωκράτη Κόκκαλη στον Βαγγέλη Μαρινάκη, εκδόθηκε η 1446/2010 απόφαση, η οποία επιδικάζει στην υπό εκκαθάριση εταιρεία (την τράπεζα Κρήτης) το ποσό των 4,04 εκατ. ευρώ εντόκως από την 2/1/1990.

Μόνο που το «εντόκως» στην προκειμένη περίπτωση οδηγεί σε τετραπλασιασμό της αρχικής οφειλής: από το 1990 έως το 1995 το δικαιοπρακτικό επιτόκιο της Τράπεζας της Ελλάδος (αυτό με το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι σε ιδιωτικές διαφορές) κυμαινόταν από 19% έως 42%, με αποτέλεσμα οι τόκοι να πολλαπλασιάζονται.

Αν επικυρωθεί εκεί η πρωτόδικη απόφαση, τότε ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί να καταβάλει τα 4,04 εκατ. ευρώ συν ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό σε τόκους!

Συνολικά το ποσό ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ περίπου με τον υπολογισμό όποιων άλλων τόκων προκύψουν...
Το εφετείο δικαίωσε την τράπεζα και τις επιδίκασε το ποσό που πρέπει να καταβάλει η ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Ο Ολυμπιακός έκανε αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο για να μπλοκάρει την απόφαση του εφετείου μέχρι τη διεξαγωγή της κύριας δίκης που είναι προγραμματισμένη για τον επόμενο Δεκέμβριο.