Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Στους «4» ο Ολυμπιακός... αλλού ο Άρης

Το τελευταίο εισιτήριο που οδηγεί στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου κατέκτησε ο Ολυμπιακός. Επικράτησε του Άρη με 80-59 στο -άδειο από φιλάθλους λόγω τιμωρίας- «Αλεξάνδρειο» και πλέον θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον ΠΑΟΚ, απέναντι στον οποίο θα διεκδικήσει μια θέση στον τελικό.
Με ηγέτες τους Παπανικολάου (20π.), Σπανούλη (14π.) και Πρίντεζη (9π.) και παρά κάποια «νεκρά» διαστήματα που επέτρεπαν στους «κίτρινους» να μειώνουν τη διαφορά, οι Πειραιώτες έγιναν τα αφεντικά της αναμέτρησης. Έπαιξαν καλή άμυνα, ήταν πιο συγκεντρωμένοι και ψύχραιμοι, την ώρα που ο Βαγγέλης Αλεξανδρής έχει πολλά παράπονα από τους παίκτες του. Οι τελευταίοι για ακόμη μια αναμέτρηση εμφανίστηκαν... αγνώριστοι και παρά το γεγονός ότι τους δόθηκε δις η ευκαιρία να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση, πλησίασαν τον Ολυμπιακό, αλλά δε μπορούσαν να κάνουν κάτι παραπάνω και το παιχνίδι έληξε ουσιαστικά στο τρίτο δεκάλεπτο, όταν οι φιλοξενούμενοι με μια αντεπίθεση έβαλαν φρένο στους αντιπάλους τους. Ο μόνος που ξεχώρισε από τους γηπεδούχους ήταν ο Άντριαν Όλιβερ (16π.).

Πήραν τον έλεγχο
Αποφασισμένοι να «καθαρίσουν» το παιχνίδι από νωρίς και να κάνουν ξεκάθαρες τις προθέσεις τους στους αντιπάλους τους, μπήκαν στο παρκέ οι παίκτες του Ολυμπιακού και μόλις στο 5ο λεπτό προηγήθηκαν με 2-10. Ο Άντιτς κυριαρχούσε τόσο εντός, όσο και εκτός ρακέτας (7-18, 8΄) και με τη βοήθεια και του Σπανούλη, αλλά και... μιας τεχνικής ποινής που χρεώθηκε στον πάγκο του Άρη, οδήγησαν την ομάδα τους στο +16 με τη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου (9-25). Στην αντίπερα όχθη, ο Άρης ήταν... άφαντος. Οι παίκτες του Βαγγέλη Αλεξανδρή έδειχναν χαμένοι μέσα στο παιχνίδι των Πειραιωτών και για να αλλάξει αυτό, ο Έλληνας τεχνικός γύρισε την άμυνα της ομάδας του σε ζώνη. Έτσι, και με ηγέτη τον Βεργίνη στην επίθεση, οι «κίτρινοι» έκαναν ένα σερί 11-2 (20-27, 14΄) και έδειξαν διάθεση να «μπουν» στο παιχνίδι. Παπαδόπουλος, Πρίντεζης και Παπανικολάου «ξύπνησαν» τους συμπαίκτες τους και έδωσαν στον Ολυμπιακό μια... ανάσα (20-33, 15΄), με τον «Λάζο» να συνεχίζει και να κάνει το παιχνίδι του απέναντι στους ψηλούς του Άρη (22-36, 18΄).Με εξαίρεση κάποιες «αναλαμπές» του Όλιβερ (26-40), οι Θεσσαλονικείς έπεσαν ξανά σε χειμερία νάρκη και το ημίχρονο τους βρήκε να υπολοίπονται 12 πόντους στο σκορ (26-42).

Προσπάθησαν, αλλά...
Οι φωνές, αλλά και οι οδηγίες του Βαγγέλη Αλεξανδρή στα αποδυτήρια έπιασαν τόπο. Η άμυνα των γηπεδούχων «έσφιξε» και με τον Μαυραειδή να τους καθοδηγεί επιθετικά κατάφεραν να πλησιάσουν τον Ολυμπιακό. Βρέθηκαν στο -8 στο 25΄(35-48), την ώρα που οι Πειραιώτες έβρισκαν στόχο δύσκολα και κυρίως χάρη στον «Kill Bill», αλλά και στο -6 (42-48, 26΄). Μετά το ξέσπασμα τους όμως, ακολούθησε η... ανάσταση των παικτών του Ίβκοβιτς. Με Πρίντεζη, Σπανούλη και Παπαδόπουλο και τους δύο πρώτους να βγαίνουν σε αιφνιδιασμούς, πέτυχαν ένα σερί 14-2 (44-60, 29΄), το οποίο διεύρυνε ο Παπανικολάου. Μαζί «ανέβηκε» και η διαφορά φυσικά και το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε με το σκορ στο 44-65. Τα λεγόμενα του «τίγρη» όταν οι «κίτρινοι» βρέθηκαν στον πάγκο αντικατόπτριζαν πλήρως το παιχνίδι τους. «Δεν είναι εικόνα ομάδας αυτή» τους φώναξε. Μόνο που η κατάσταση δε διαφοροποιήθηκε στη συνέχεια (44-67, 33΄). Έτσι, ο «Ντούντα» βρήκε ευκαιρία να δώσει χρόνο συμμετοχής, πέρα από τον Μάντζαρη, και στον Κατσίβελη. Όλιβερ, Ταπούτος και Μάλντροου είπαν να κάνουν μια τελευταία... προσπάθεια και μείωσαν σε 55-67. Ο πρώτος ήταν αυτός που εξακολούθησε να βρίσκει στόχο (56-69, 27΄), αλλά τα τρία λεπτά που απέμεναν δεν ήταν τελικά αρκετά για τον Άρη, διότι ένας... κούκος δε μπορεί να φέρει την άνοιξη (57-71, 28΄). Παρά τα λάθη των «ερυθρολεύκων» και την απουσία του Σπανούλη (σε επίθεση και άμυνα μαζί) η νίκη ήταν δική τους και το απέδειξαν. Την κατέκτησαν με το ταμπλό να γράφει 59-80 υπέρ τους και τον Παπανικολάου να κάνει ένα πολύ καλό παιχνίδι.  


Τα δεκάλεπτα: 9-25, 26-42, 44-65, 59-80.   
 
Άρης (Αλεξανδρής): Μαυραϊδής 9(2), Κερούς 4, βεζένκοφ, Ταπούτος 8, Τζέιμς 2, Τσαϊρέλης 4, Δήμας, Όλιβερ 16, Κρούσιτς 4, Βεργίνης 9(1), Μάλντροου 3(1).

Ολυμπιακός
(Ίβκοβιτς): Χάινς 4, Παπανικολάου 20(2), Άντιτς 10(1), Σπανούλης 14(2), Μάντζαρης 2, Χάουαρντ 2, Κέσελ 5, Σλούκας 4, Παπαδόπουλος 8, Γκετσεβίτσιους 2, Κατσίβελης, Πρίντεζης 9(1).