Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

«Δεν ήταν… ύποπτος φυγής ο Ψωμιάδης»

Σαφείς αιχμές εναντίον του ανακριτή Γιώργου Κασσίμη, άφησε ο Παύλος Γερουλάνος.

Σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού τόνισε πως οι ευθύνες για όσα γίνονται στο ποδόσφαιρο -και την κοινωνία γενικότερα- έχουν ονοματεπώνυμο.

Αφού τόνισε, λοιπόν, πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης και απόρησε πώς γίνεται να μην κρίνεται ύποπτος φυγής ο «Big Mac», αναρωτήθηκε αν ο ανακριτής θα απολογηθεί για την απόφασή του ν’ αφήσει ελεύθερο τον (εκ νέου καταζητούμενο) Μάκη Ψωμιάδη.



Δείτε τι είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γερουλάνος στην εκπομπή της Μαρίας Σαράφογλου:

Aς πάμε στο ποδόσφαιρο για παράδειγμα. Δεν θα έπρεπε εσείς να επιθεωρήσετε ή τουλάχιστον να διασφαλίσετε ότι θα εφαρμοστούν οι κανονισμοί σε όλα τα επίπεδα;

«Αυτό κάνουμε».

Πως γίνεται αυτό; Έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα, λείπουν τρεις ομάδες…

«Εγώ σας λέω το εξής…»

Δεν λέω ότι είναι δική σας ευθύνη να συμπληρώσετε ποιες θα είναι οι ομάδες, αλλά δεν θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να φέρετε όλους προ των ευθυνών τους και να πείτε «αν δεν μου ορίσετε ποιες ομάδες θα είναι μέχρι τότε, θα υπάρξουν επιπτώσεις», «αν δεν συλληφθούν φυγόδικοι, όλοι αυτοί που ευθύνονται…»

«Aυτό που βλέπω σε μια σειρά πραγμάτων είναι ότι εμείς ως κυβέρνηση σεβόμαστε κάποιους θεσμούς, οι οποίοι δεν σέβονται τους εαυτούς τους. Εγώ σας λέω το εξής πάρα πολύ απλό πράγμα: Έρχεται μια κατάσταση. Εγώ δεν λέω ότι είναι δική μας δουλειά. Έγινε από την αθλητική δικαιοσύνη, έγινε και από την ΕΠΟ, συμβάλαμε και εμείς πάρα πολύ και φτάνουμε σε ένα σημείο όπου καταζητείται ένας άνθρωπος, παίρνει στις διωκτικές αρχές δυο μήνες να τον βρούνε διότι κρύβεται και έρχεται κάποιος και λέει ότι αυτός δεν είναι ύποπτος φυγής. Μα, επιτέλους…»

Και εκ νέου καταζητείται και δεν συλλαμβάνεται…

«Μα, επιτέλους υπάρχει άλλος, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη αυτών των πραγμάτων; Οι ευθύνες αυτές έχουν ονοματεπώνυμο. Λέμε «οι πολιτικοί, η δικαιοσύνη», μιλάμε γενικά. Έχουν ονοματεπώνυμο. Ο κύριος Κασσίμης πήρε μια απόφαση. Θα απολογηθεί γι’ αυτή του την απόφαση;

Ως επικεφαλής όμως στον αθλητισμό δεν θα έπρεπε να διασφαλίσετε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται σωστές αποφάσεις;

«Σας λέω κάτι συγκεκριμένο. Η απάντηση σε αυτό ποια είναι; Είναι ότι έρχεται το κράτος και βάζει τη θέση του στη δικαιοσύνη; Προφανώς όχι, αυτό είναι κατάργηση της δημοκρατίας. Το να λέτε συνέχεια «τι κάνει η κυβέρνηση, τι κάνει η κυβέρνηση» ουσιαστικά μας οδηγεί στο να κάνουμε κινήσεις τις οποίες δεν πρέπει να κάνουμε, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε βασικά πράγματα τα οποία έχουμε κερδίσει σε αυτή την κοινωνία.

Πρέπει όμως όλοι να συμβάλλουμε -ο καθένας με τον δικό του τρόπο, ο καθένας από τη δική του τη θέση- αν αυτή τη κρίση πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Και σας επαναλαμβάνω: Θα ανοίξουμε τους λογαριασμούς ή όχι; Ή θα ζητάει το ΣΔΟΕ να ανοίξουμε τους λογαριασμούς και κάποιος θα λέει «α, δεν ξέρω», θα κρύβεται πίσω από δικαιολογίες για να μη γίνει η δουλειά…»


Κανείς δεν θέλει να καταλύσει τη δημοκρατία, αλλά η δημοκρατία λειτουργεί με κανόνες…

«Για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι -όλοι όσοι έχουμε θέση ευθύνης θα πρέπει να κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε, για να βγούμε από τη κατάσταση που βρισκόμαστε. Και λέμε «εμείς». Εγώ δε λέω ότι είμαστε άμοιροι ευθυνών. Αντιθέτως, έχω κάνει αυτοκριτική και ξανά και ξανά για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε πιο γρήγορα και πιο αργά. Θα έρθουμε όλοι, όμως, να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας έχει μοιραστεί για να πάει αυτή η χώρα μπροστά ή όχι; Αν είναι, τώρα, να κρυβόμαστε πίσω από την κυβέρνηση και να λέμε ότι εμείς τα κάνουμε όλα καλά, αλλά η κυβέρνηση…»

Ναι, αλλά εσείς δεν το διασφαλίζετε αυτό; Το να εφαρμόζονται οι κανόνες όταν και όπου πρέπει;

«Απολύτως. Και το πρώτο βήμα πάντα πρέπει να το κάνει η κυβέρνηση. Αλλά από ‘κει και πέρα, εάν λένε ότι για τα θέματα της δικαιοσύνης πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση για να κάνει η δικαιοσύνη τη δουλειά της, γι’ αυτό η απάντηση είναι «όχι». Διότι την ώρα που θα συμβεί αυτό, καταστρέφουμε αυτό το οποίο έχουμε χτίσει τόσο καιρό. Είναι πολύ να ζητάμε να αναλάβουμε όλοι μας το μερίδιο της ευθύνης που έχουμε;

Και ότι τελοσπάντων δεν θα αντιμετωπίζουμε αυτή τη χώρα σαν να έχει ανάγκη πάντα από έναν «μπαμπούλα», ο οποίος θα κυνηγάει όλους τους άλλους για να κάνουν τη δουλειά τους; Ας κάνουμε όλοι τη δουλειά μας και από τη κρίση θα βγούμε. Αυτό μπορώ να σας διαβεβαιώσω».