Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Χλωμός μέχρι στιγμής ο Π.Α.Ο.Κ !

Kαθρέφτης των προβλημάτων

 
Η προετοιμασία του Λάζλο

 

Ο στόχος του Λάζλο Μπόλονι ήταν σύνθετος. Έπρεπε πρώτα απ’ όλα να μάθει τους παίκτες του, κάποιους να τους αξιολογήσει, ταυτόχρονα να δουλέψει πάνω στη τακτική και τέλος να δει τι μπορεί να παίξει η ομάδα του.

Αυτά τα ερωτήματα απαντήθηκαν με το παραπάνω. Έμαθε τους παίκτες του, όμως στο κομμάτι της αξιολόγησης κυρίως των παικτών δεύτερης γραμμής τα μαντάτα δεν είναι καλά.
Ο Μπόλονι «τρόμαξε» και δεν έπαιξε με τις λέξεις. Το πόρισμα; Ο ΠΑΟΚ δεν έχει βάθος, είναι αναγκασμένος με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον, να βγάλει μία χρονιά με…  μπαλώματα. Εκτός κι αν οι «κανονικοί» ποδοσφαιριστές του ρόστερ αποδειχτούν… βιονικοί.
Σε θέματα τακτικά, αυτό που θέλει να παίξει ο Μπόλονι, απλά δεν μπορεί. Και δεν μπορεί όχι γιατί του λείπει το φορ, αλλά γιατί έχει άδεια μεσαία γραμμή και πολύ σοφτ αμυντική τετράδα.
Η λέξη που χρησιμοποιούσε συνεχώς στη συνέντευξη που μας έδωσε στο Αρνεμ ήταν το «aggressive», θέλοντας να μας μεταφέρει τη διάθεσή του να δημιουργήσει ένα σύνολο που με την επιθετικότητά του σε όλα τα επίπεδα θα εκθέτει τον αντίπαλο.
Εγώ δέχομαι πως μέσα μου αυτόν τον ΠΑΟΚ θέλω. Να πιέζει με παγίδες στα δύο τρίτα και να πνίγει τον αντίπαλο. Όμως, για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχει απλά ένα διαφορετικό ρόστερ.
Τα κενά εμφανίζονται στην άμυνα, αλλά και τη μεσαία γραμμή. Μιλάμε για ένα σύστημα που χρειάζεται δύο 8άρια, που ξέρουν τι σημαίνει «box to box». O ΠΑΟΚ στο ρόστερ του διαθέτει μόλις ένα, τον Φωτάκη, ενώ οι υπόλοιποι έχουν απλά κάποια στοιχεία του παίκτη.
Ο Ίβιτς δεν είναι 8άρι, αλλά μπορεί να παίξει, το ίδιο και ο Τσουκαλάς που ναι μεν είναι αλλά έχει κενά στο τακτικό του κομμάτι. Ο Αρίας είναι εξάρι με τρεξίματα και ίσως μπορεί να αντεπεξέλθει, ο Γκαρσία όμως δεν έχει τα τρεξίματα για να είναι το μοναδικό εξάρι, ενώ από πίσω του πλην του Κολομβιανού υπάρχει ο Μπαλάφας. Τα «ίσως» και τα «αν» είναι πολλά.
Την ίδια στιγμή, η τετράδα της άμυνας έχει παθητική συμπεριφορά. Τα μπακ μας δεν γνωρίζουν τι είναι επιθετική άμυνα και τα στόπερ ικανά να εκτεθούν από οποιαδήποτε μπαλιά έρθει από μακριά, σε μια προσπάθεια του αντιπάλου να σπάσει τη ζώνη εξαιρετικής πίεσης που μπορούν να προσφέρουν οι μπροστινοί.
Ο Μπόλονι είναι ξεκάθαρο πως θα αναγκαστεί να κάνει συμβιβασμούς. Η διάθεσή του να παίξει με ένα κόφτη θα παραμεριστεί και αυτό φαίνεται στην ατάκα του «όταν δεν μπορώ να έρθω στο σπίτι σου να τα σπάσω όλα, οχυρώνω το δικό μου».
Θεωρώ δικαιολογημένη τη στροφή στα μεταγραφικά και την προσπάθεια να αποκτηθεί μέσος. Πιστεύω, όμως, πως η ανάγκη που δεν είναι τόσο χτυπητή και τόσο εμπορική για να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση, παρουσιάζεται στην άμυνα, εκεί όπου είναι γεγονός πως ναι μεν υπάρχουν τα πρόσωπα, όχι όμως και τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε.
Η δύναμη του ΠΑΟΚ, φέτος, είναι οι πλευρές. Ο Ρομπέρ είναι καλός παίκτης, ο Βιεϊρίνια είναι εδώ, ο Γεωργιάδης πιστεύω πως θα βγει και ο Σάλπι συμπληρώνει την τετράδα,  εφόσον χρειαστεί. Ο Κλάους δείχνει να πατάει πολύ καλύτερα στο γήπεδο και σε αυτό μετράει και η υποστήριξη των ακραίων, αφού παίζουν πολύ κοντά και δεν είναι τυχαία τα σεντερφορίσια γκολ που έγραψε.
Το καλοκαίρι είναι πολύ μυστήριο, ο ΠΑΟΚ έχει χρόνο να καλύψει τα όποια κενά του μπορεί, σίγουρα όμως όχι όλα. Ο προγραμματισμός του έμπαζε, όμως η επιστροφή Βρύζα οριοθετεί και μία νέα αρχή στο συγκεκριμένο κομμάτι και μία αίσθηση πως μπορεί με λιγότερα χρήματα να βρει καλύτερους παίκτες από αυτούς που έχασε.
Το πρόβλημα, όμως, είναι αρκετά σύνθετο. Θα μπορέσει με αυτό το ρόστερ να προχωρήσει στην Ευρώπη; Οι τραυματισμοί των Σαλπιγγίδη - Φωτάκη, η ευπάθεια του Ίβιτς, είναι γεγονότα που μπορεί να μη κοστίσουν; Ο Μπόλονι είναι διατεθειμένος να κάνει υποχωρήσεις μέχρι να κερδίσει χρόνο και να στήσει την ομάδα που ο ίδιος θέλει;
Και μέσα σε όλα αυτά, η επιστροφή Βρύζα θα σηματοδοτήσει τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν στο 5ωρό ραντεβού που έκανε με τον Ζαγοράκη ή απλά θα παρασυρθεί και αυτός στις άμεσες ανάγκες της ομάδας βάζοντας κάτω από το χαλάκι όλα τα ουσιαστικά προβλήματα του ΠΑΟΚ που ξεκινάνε από τη δομή της ΠΑΕ;