Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Αύτοι ξέρουν.....τον τρόπο

Από την επαρχία της Τοσκάνης θα περάσουν τα επόμενα 24ωρα οι «ερυθρόλευκες» ελπίδες για την πρόκριση στο Final 4 της Ευρωλίγκα.
Στην «Palasport Mens Sana» της Σιένα, ο Ολυμπιακός θα κληθεί να ανακτήσει το πλεονέκτημα της έδρας μετά το «μπρέικ» των Ιταλών στο ΣΕΦ και... στην καλύτερη των περιπτώσεων να επιστρέψει τα ξημερώματα της Παρασκευής με το εισιτήριο της Βαρκελώνης...
Αρχής γενομένης από το 3ο ματς των προημιτελικών (29/3, 21:00) σε ένα γήπεδο όπου θα δημιουργηθεί το... αδιαχώρητο. Οι Ιταλοί έχουν εξαφανίσει εδώ και καιρό τα 7.025 εισιτήρια που κυκλοφόρησαν και αναμένεται να δημιουργήσουν μια «καυτή» ατμόσφαιρα.
Βέβαια οι περισσότεροι παίκτες του Ολυμπιακού είναι... εκπαιδευμένοι από τέτοιες καταστάσεις και τέτοια γήπεδα. Δεν θα είναι κάτι πρωτόγνωρο γι' αυτούς. Πρωτόγνωρο μπορεί να είναι κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα η αποστολή που πρέπει να βγάλουν εις πέρας.
Τουτέστιν να κερδίσουν μια (τουλάχιστον) φορά στην έδρα της Σιένα και να «ρεφάρουν» την ήττα από την δεύτερη αναμέτρηση του ΣΕΦ. Κάτι που μόνο δύο παίκτες των «ερυθρολεύκων» είχαν την τύχη να πανηγυρίσουν νίκες τη στιγμή που βρέθηκαν στην πλάτη στον τοίχο.
Ο ένας, είναι ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Ο άλλος ο Βασίλης Σπανούλης. Οπως είχε γράψει ο Αριστοτέλης «τα πράγματα που πρέπει να κάνεις, τα μαθαίνεις κάνοντάς τα» και εκείνοι έκαναν και... έμαθαν. Πλέον καλούνται να δείξουν τον δρόμο και στους υπόλοιπους συμπαίκτες τους στα δύο επόμενα ματς των προημιτελικών και να οδηγήσουν τον Ολυμπιακό στην τελική φάση της διοργάνωσης.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι αμφότεροι έκαναν «μπρέικ» στο «μπρέικ» και στη συνέχεια κατέκτησαν τον τίτλο της Ευρωλίγκα...
Παπαλουκάς Vs Ολυμπιακού
Τη σεζόν 2007-08 και λίγο πριν από το Final 4 της Μαδρίτης στα προημιτελικά της Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός είχε κληρωθεί με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του... Θοδωρή Παπαλουκά. Στην τελευταία του χρονιά στην ομάδα του στρατού, ο Ελληνας γκαρντ κλήθηκε να αντιμετωπίσει τους «ερυθρόλευκους» με το πλεονέκτημα της έδρας να ανήκει στην ΤΣΣΚΑ.
Ομως, στο πρώτο παιχνίδι της σειράς, οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να αποδράσουν από τη Μόσχα με τη νίκη (76-74) χάρη σε εκείνο το καλάθι του Λιν Γκριρ με την εκπνοή της αναμέτρησης. Στη συνέχεια, το σκηνικό που είχε στηθεί στο ΣΕΦ ήταν υπέρ του δέοντος πανηγυρικό. Άπαντες περίμεναν την μεγάλη πρόκριση του Ολυμπιακού στην τελική φάση της διοργάνωσης, αλλά υπολόγιζαν χωρίς τον... συμπατριώτη τους ξενοδόχο.
Ειρωνεία; Αλλά ο τότε παίκτης της ΤΣΣΚΑ ήταν εκείνος που έδειξε το δρόμο στους συμπαίκτες του για το «μπρέικ» του ΣΕΦ και την ισοφάριση της σειράς σε 1-1. Με την πληθωρική του παρουσία στο παρκέ του φαληρικού παλέ (7 πόντοι, 7 ασίστ, 3 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα) βοήθησε τους συμπαίκτες του να βρουν ανοικτά σουτ και να πυροβολούν ακατάπαυστα το «ερυθρόλευκο» καλάθι στο δεύτερο και στο τρίτο δεκάλεπτο. Σ' εκείνο το ματς οι Λάνγκτον, Σμόντις και Σισκάουσκας είχαν συνολικά 12/15 τρίποντα! Στη συνέχεια η ΤΣΣΚΑ επικράτησε εύκολα του Ολυμπιακού στη Μόσχα και πήρε το εισιτήριο για το Final 4 όπου στέφθηκε και πρωταθλήτρια Ευρώπης. Τότε την πρόκριση έπαιρνε η ομάδα σε σειρά «best of 3» και όχι σε «best of 5».
Σπανούλης Vs Σιένα
Μπορεί φέτος να φοράει διαφορετικό χρώμα στη φανέλα, αλλά δεν έχει περάσει και πολύ καιρός από τότε που επισκεπτόταν εκ νέου τη Σιένα με την... πλάτη στον τοίχο. Στις 31 Μαρτίου 2009 (σ.σ. ίδια ημερομηνία με το 4ο ματς της φετινής σειράς!) ο Βασίλης Σπανούλης και οι υπόλοιποι παίκτες του Παναθηναϊκού έπρεπε να ξεπεράσουν το «σοκ» από τη νίκη της Σιένα στο ΟΑΚΑ με 84-79 στον δεύτερο προημιτελικό προκειμένου να κερδίσουν μια φορά (τουλάχιστον) για να ξαναστείλουν τη σειρά στην Αθήνα.
Οπως και έγινε. Ο «V-Span» πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση στον 3ο προημιτελικό της Ευρωλίγκα με 13 πόντους, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ, και ένα κλέψιμο και ήταν από τους καλύτερους στην εύκολη νίκη του Παναθηναϊκού με 72-53. Η δουλειά είχε γίνει! Οι «πράσινοι» είχαν ρεφάρει την ήττα στο ΟΑΚΑ και είχαν αποκτήσει εκ νέου τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου.
Μόνο που δεν ήταν ολοκληρωμένη. Ο Σπανούλης ήταν και πάλι από τους πρωταγωνιστές της ομάδας του με 11 πόντους και 10 ασίστ (!) με αποτέλεσμα να κερδίσει για δεύτερη φορά ο Παναθηναϊκός στην Τοσκάνη και πάρει το εισιτήριο για την τελική φάση της διοργάνωσης.
Ο Νεστέροβιτς του ΝΒΑ και ο Νίλσεν του... Eurocup
Βέβαια σε αυτή τη λίστα ίσως να χώραγε και τα ονόματα των Ράσο Νεστέροβιτς και Ματ Νίλσεν!
Ο Σλοβένος σέντερ είχε... «ρεφάρει» ένα μπρέικ ως παίκτης των Σαν Αντόνιο Σπερς! Τη σεζόν 2004-2005 βρέθηκε στους τελικούς του ΝΒΑ κόντρα στους Ντιτρόιτ Πίστονς. Μετά τα τέσσερα πρώτα ματς οι δύο ομάδες είχαν εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις έδρες τους (2-2) και τα πάντα θα κρίνονταν στη συνέχεια... Ομως, στο 5ο ματς της σειράς που διεξήχθη στο Ντιτρόιτ, οι Σπερς κατάφεραν να κερδίσουν με 96-95 στην παράταση και να πάρουν το ισχυρό προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου.
Μία νίκη απέμενε μόνο. Παρόλα αυτά, οι Πίστονς κατάφεραν να κάνουν το «μπρέικ» στο Σαν Αντόνιο μετά τη νίκη τους με 95-86 και να ανησυχήσουν στο έπακρο τους Τεξανούς. Στο 7ο και τελευταίο παιχνίδι της σειράς ωστόσο, τα «Σπιρούνια» επικράτησαν με 81-74 και στέφθηκαν πρωταθλητές ΝΒΑ. Στην προκειμένη περίπτωση ο Νεστέροβιτς δεν βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, αλλά η ψυχολογία είχε αλλάξει στρατόπεδο μετά το 6ο παιχνίδι...
Οσο για τον Αυστραλό; Τη σεζόν 2006-07 κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό του Eurocup ως παίκτης της Λιέτουβος Ρίτας (σ.σ. έχασε το τρόπαιο από τη Ρεάλ στον μεγάλο τελικό του θεσμού), αλλά μέχρι να τα... καταφέρει χρειάστηκε να περάσει από 40 κύματα. Στα προημιτελικά του θεσμού είδε την πρόκριση να κάνει φτερά μετά το πρώτο παιχνίδι. Η ομάδα του είχε γνωρίσει την ήττα από τη Στρασμπούργκ στη Γαλλία με 83-70 και στον επαναληπτικό του Βίλνιους έπρεπε να καλύψει διαφορά 13 πόντων.
Και τα κατάφερε. Η Λιέτουοβος επικράτησε με 72-56 ενώ εκείνος είχε στον επαναληπτικό 8 πόντους και 4 ριμπάουντ σε 24 λεπτά συμμετοχής.