Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Η έκθεση για το νέο γήπεδο του ΠΑΣ


Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη έκθεση έχει κοινοποιηθεί σε τοπικές Αρχές, Περιφερειάρχη και Δήμαρχο Ιωαννίνων, ενώ η συνολική επένδυση υπολογίζεται στα 87 εκατομμύρια ευρώ. Ακολουθεί μέρος της έκθεσης:

ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

• Το Αθλητικό κέντρο του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ είναι μια δημόσια εγκατάσταση, που χωροθετείται σε τμήμα του πρώην στρατοπέδου Κατσίκα.

Η σύνθεση αξιοποιεί το «ίχνος» του παλαιού αεροδιαδρόμου αποκαθιστώντας τον και μετατρέποντας τον πλέον σε «λεωφόρο» κυκλοφορίας θεατών - επισκεπτών. Στην νοητή γραμμή της απογείωσης εγκαθίσταται το κτίσμα του νέου γηπέδου.

Στον χώρο δημιουργούνται:

• Γήπεδο ποδοσφαίρου χωρητικότητας 20.000 θέσεων με τις αντίστοιχες χρήσεις :

Αθλητικές χρήσεις: 65 % των εγκαταστάσεων.

Σύνοδες χρήσεις: 17,5 % των εγκαταστάσεων.

Εμπορικές χρήσεις: 17,5 % των εγκαταστάσεων.

• Προπονητικό κέντρο.

• Χώροι Στάθμευσης (υπέργειοι).

• Ελεύθεροι χώροι πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού (Αθλητικό πάρκο -Green Park).

Για την ένταξη αυτών των εγκαταστάσεων απαιτείται έκταση 180 στρεμμάτων σε ένα ενιαίο οικόπεδο.

Η χωροθέτηση του γηπέδου βάσει της διαθεσιμότητας της έκτασης, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, αλλά και της χωρητικότητας του υπήρξε ο βασικός άξονας για τον σχεδιασμό της εγκατάστασης.


ΚΤΙΡΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Είναι τέλος σημαντικό να παραθέσουμε και το κτιριολογικό πρόγραμμα, το οποίο υποστηρίζει και μορφώνει το σύνολο του αθλητικού κέντρου.

Το αθλητικό κέντρο θα περιλαμβάνει χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων - γήπεδο ποδοσφαίρου και προπονητικό κέντρο - με τις προβλεπόμενες αθλητικές, συνοδευτικές και εμπορικές χρήσεις, αθλητικό πάρκο, υδάτινο πάρκο, green park (οικολογικό πάρκο), χώρους στάθμευσης, καθώς και χώρους για πολιτιστικά δρώμενα. Αναλυτικά:

Γήπεδο Ποδοσφαίρου

Προτείνεται η κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου χωρητικότητας 20.000 θεατών (όλοι καθήμενοι), στεγασμένου και στους τέσσερεις τομείς.

Χρήσεις Γηπέδου Ποδοσφαίρου

Κύριες αθλητικές δραστηριότητες (65% της συνολικής δόμησης του γηπέδου)

Σύνοδες χρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων (17,5% της συνολικής δόμησης του γηπέδου)

• Χώροι εκπαίδευσης

• Χώροι αναψυχής και εστίασης της αθλητικής ομάδας

• Αθλητικοί ξενώνες

• Εκθεσιακοί χώροι

• Παιδότοποι

• Χώροι μέσων μαζικής ενημέρωσης

Εμπορικές χρήσεις (17,5% της συνολικής δόμησης του γηπέδου). (όπως cafe, εστιατόρια, μαγειρεία, μπουτίκ αθλητικών ειδών, εμπορικά καταστήματα, συνεδριακό κέντρο, χώροι ψυχαγωγίας και αναψυχής, κλπ).


Προπονητικό κέντρο

Το προπονητικό κέντρο περιλαμβάνει πέντε γήπεδα ποδοσφαίρου και βοηθητικές κτηριακές εγκαταστάσεις. Ένα από τα γήπεδα ποδοσφαίρου προβλέπεται να είναι στεγασμένο, ενώ σε δύο από αυτά προβλέπονται πυλώνες φωτισμού.


Δημόσιος χώρος γηπέδου

Ο δημόσιος χώρος του αθλητικού κέντρου μπορεί να διαχωριστεί σε τέσσερις βασικές ενότητες:

Αθλητικό πάρκο: περιλαμβάνει την κατασκευή 3 γηπέδων μίνι ποδοσφαίρου 5X5, 3 υπαίθριων γηπέδων καλαθοσφαίρισης, 3 γηπέδων αντισφαίρισης, χώρων υποδοχής και ανάπαυσης, αναψυκτηρίων, βοηθητικών χώρων, καθώς και τη διαμόρφωση του άμεσου περιβάλλοντα χώρου των παραπάνω εγκαταστάσεων.


Υδάτινο πάρκο: περιλαμβάνει κολυμβητική δεξαμενή, ανοιχτούς παιδότοπους, επιφάνειες νερού, εγκατάσταση αναψυκτηρίων, εγκαταστάσεις βοηθητικών χώρων, καθώς και τη διαμόρφωση του άμεσου περιβάλλοντα χώρου των παραπάνω εγκαταστάσεων.

Green Park - πράσινο - οικολογικό πάρκο: περιλαμβάνει χώρους πρασίνου με χαμηλή και ψηλή φύτευση, θεματικούς κήπους, πλατείες, χώρους υπαίθριων εκθέσεων, καθώς και τη διαμόρφωση του άμεσου περιβάλλοντα χώρου των παραπάνω εγκαταστάσεων.

Πολιτιστικά Δρώμενα: Ανοιχτοί και κλειστοί χώροι του αθλητικού κέντρου δύνανται να φιλοξενήσουν πολιτιστικά δρώμενα (χώροι εκθέσεων, χώροι εκπαίδευσης, χώροι τεχνολογίας, χώροι θεατρικών παραστάσεων).


Χώροι στάθμευσης

Οι απαιτούμενοι χώροι στάθμευσης θα προβλεφθούν υπέργειοι (μπορούν να ενταχθούν έως και 1500 θέσεις στάθμευσης).