Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΣΕΝΑΡΙΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ PREMERA DIVISION

Τελευταία αγωνιστική στην ισπανική Πριμέρα Ντιβιζιόν με όλο το ενδιαφέρον να στρέφεται στην ουρά της βαθμολογίας. Έξι ομάδες θα δώσουν μάχη και μία από αυτές θα αποχαιρετήσει την κατηγορία. Δείτε τα σενάρια καθώς και ένα εργαλείο χρήσιμο για το live της τελευταίας αγωνιστικής.
Φινάλε στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας κι ενώ στην κορυφή της βαθμολογίας τα πάντα έχουν ξεκαθαρίσει στην ουρά γίνεται ένας πραγματικός χαμός για την τρίτη ομάδα που θα ακολουθήσει τις Έρκουλες και Αλμερία, που έχουν ήδη υποβιβαστεί μαθηματικά, στην Σεκούντα.
Πρωταθλήτρια η Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Βαλένθια έχουν εξασφαλίσει δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα που οδηγούν στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ ενώ η Βιγιαρεάλ θα είναι η τέταρτη ομάδα και θα διεκδικήσει την είσοδό της στους ομίλους στα προκριματικά του Αυγούστου.

Ολοι οι αγώνες θα γίνουν την Κυριακή 22 Μαϊου στις 18:00.

Ντεπορτίβο – Βαλένθια
Εσπανιόλ – Σεβίλλη
Έρκουλες – Σπόρτινγκ Χιχόν
Λεβάντε – Σαραγόσα
Μάλαγα – Μπαρτσελόνα
Μαγιόρκα – Ατλέτικο Μαδρίτης
Οσασούνα – Βιγιαρεάλ
Σανταντέρ – Αθλέτικ Μπιλμπάο
Ρεάλ – Αλμερία
Σοσιεδάδ – Χετάφε

Οι τρεις ομάδες που θα παίξουν στο επόμενο Γιουρόπα Λιγκ είναι επίσης γνωστές, Σεβίλλη, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Ατλέτικο Μαδρίτης που ισοβαθμούν στους 55 βαθμούς με το μόνο που να απομένει, είναι η τελική τους κατάταξη. Αυτό έχει κάποια σημασία, καθώς η τελευταία μεταξύ τους θα αναγκαστεί να δώσει ένα περισσότερο προκριματικό γύρο το καλοκαίρι.

Θεωρητικά λοιπόν καμία τους δεν είναι αδιάφορη ενώ και οι τρεις αγωνίζονται εκτός έδρας. Στις μεταξύ τους ισοβαθμίες η Σεβίλλη υπερτερεί σε τριπλή ισοβαθμία όπως και απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ υστερεί με την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Η Μπιλμπάο υπερτερεί και σε ισοβαθμία με την Ατλέτικο. Συνεπώς η Ατλέτικο εφόσον υστερεί σε κάθε ισοβαθμία θέλει καλύτερο αποτέλεσμα τουλάχιστον από μία εκ των Σεβίλλη και Μπιλμπάο. Η Μπιλμπάο θέλει ίδιο ή καλύτερο αποτέλεσμα από μία τουλάχιστον εκ των άλλων δύο ενώ η Σεβίλλη εξασφαλίζεται με νίκη ή με ίδιο η καλύτερο αποτέλεσμα από την Ατλέτικο.
Αν τα παραπάνω έχουν μικρή σημασία δεν συμβαίνει το ίδιο με την ουρά όπου γίνεται ένας χαμός με έξι ομάδες (Μαγιόρκα, Σοσιεδάδ, Οσασούνα, Χετάφε, Ντεπορτίβο, Σαραγόσα) να εμπλέκονται λίγο ή πολύ σε σενάρια υποβιβασμού. Δείτε την βαθμολογία στις τελευταίες θέσεις.

12) Λεβάντε            45
13) Μαγιόρκα         44
14) Σοσιεδάδ         44
15) Οσασούνα       44
16) Χετάφε             43
17) Ντεπορτίβο      43
======================
18) Σαραγόσα        42
19) Έρκουλες         34
20) Αλμερία            30      

Μία από τις έξι ομάδες που αναφέρθηκαν παραπάνω θα ακολουθήσει τις Έρκουλες και Αλμερία. Η Λεβάντε παρότι απέχει τρεις βαθμούς από τη ζώνη δεν εμπλέκεται καθώς υπάρχει το ματς Σοσιεδάδ – Χετάφε που σημαίνει ότι δεν μπορούν να την φτάσουν ή να την περάσουν και οι δύο. Να σημειώσουμε ότι για αυτό ακριβώς τον λόγο όποια ομάδα φτάσει ή ξεπεράσει τους 45 βαθμούς εξασφαλίζει την παραμονή της. Πρώτο κριτήριο ισοβαθμίας είναι τα αποτελέσματα μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν, μετά η διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους χωρίς να μετράει ο κανόνας του εκτός έδρας γκολ κι έπειτα η συνολική διαφορά τερμάτων στο πρωτάθλημα.

Ξεκινώντας από την Μαγιόρκα τα πράγματα είναι απλά, με ισοπαλία ή νίκη της είναι εξασφαλισμένη σε κάθε περίπτωση. Επειδή τα σενάρια αποτελεσμάτων είναι πάρα πολλά θα αναφέρουμε αυτά στα οποία υποβιβάζεται η κάθε ομάδα. Με ήττα, για να κινδυνεύσει προϋποθέτει νίκη σε κάθε περίπτωση της Σαραγόσα ενώ θα πρέπει παράλληλα να πρέπει να συμβούν τα εξής  3 σενάρια για να υποβιβαστεί. 
Στο πρώτο να νικήσουν Οσασούνα, Ντεπορτίβο, για να την περάσουν στην βαθμολογία και το Σοσιεδάδ – Χετάφε να έρθει ισόπαλο. Έτσι θα ισοβαθμήσει με την Χετάφε στους 44 βαθμούς όπου υστερεί στα μεταξύ τους. Στο δεύτερο, ισοπαλία στο Σοσιεδάδ – Χετάφε, ισοπαλία της Ντεπορτίβο και νίκη Οσασούνα. Έτσι έχουμε τριπλή ισοβαθμία Μαγιόρκα, Χετάφε, Ντεπορτίβο στους 44 βαθμούς και υστερεί η Μαγιόρκα. Στο τρίτο σενάριο θα πρέπει να νικήσουν Χετάφε, Οσασούνα και να φέρει ισοπαλία η Ντεπορτίβο. Έτσι έχουμε τριπλή ισοβαθμία Μαγιόρκα, Σοσιεδάδ, Ντεπορτίβο στους 44 βαθμούς και υστερεί η Μαγιόρκα. Δεν υπάρχει σενάριο που να την οδηγεί σε υποβιβασμό αν η Σαραγόσα δεν νικήσει.
Η Σοσιεδάδ με νίκη ή ισοπαλία αφήνει πίσω της την Χετάφε συνεπώς παραμένει την κατηγορία. Παραμένει στην κατηγορία επίσης σε οποιαδήποτε περίπτωση αν δεν νικήσει η Σαραγόσα. Με ήττα περιμένει τα αποτελέσματα ( πάντα σε περίπτωση που νικήσει η Σαραγόσα) των Μαγιόρκα, Οσασούνα και Ντεπορτίβο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση τριπλής ή τετραπλής ισοβαθμίας με τις παραπάνω ομάδες παραμένει. Η Σοσιεδάδ υποβιβάζεται σε ισοβαθμία με Μαγιόρκα  (νίκη Ντεπορτίβο, νίκη ή ισοπαλία Οσασούνα) και σε ισοβαθμία με Οσασούνα (νίκη Ντεπορτίβο, νίκη ή ισοπαλία Μαγιόρκα). 
Η Οσασούνα παραμένει με νίκη ή ισοπαλία στον αγώνα της με την Βιγιαρεάλ. Τυχόν ήττα της προϋποθέτει για υποβιβασμό της, νίκη της Σαραγόσα. Σε αυτή την περίπτωση περιμένει τα αποτελέσματα των Μαγιόρκα, Ντεπορτίβο και του Σοσιεδάδ – Χετάφε όπου υποβιβάζεται σε 5 περιπτώσεις.  Υποβιβάζεται σε τετραπλή ισοβαθμία με Μαγιόρκα, Σοσιεδάδ και Ντεπορτίβο στους 44 βαθμούς (ήττα Μαγιόρκα, ήττα Σοσιεδάδ, ισοπαλία Ντεπορτίβο). Υποβιβάζεται σε τετραπλή ισοβαθμία με Μαγιόρκα, Χετάφε και Ντεπορτίβο στους 44 βαθμούς (ήττα Μαγιόρκα, ισοπαλία Χετάφε, ισοπαλία Ντεπορτίβο). Υποβιβάζεται σε τριπλή ισοβαθμία με Μαγιόρκα και Σοσιεδάδ (ήττα Μαγιόρκα, ήττα Σοσιεδάδ, νίκη Ντεπορτίβο). Υποβιβάζεται σε τριπλή ισοβαθμία με Μαγιόρκα και Χετάφε ( ήττα Μαγιόρκα, ισοπαλία Χετάφε, νίκη Ντεπορτίβο). Τέλος, υποβιβάζεται σε ισοβαθμία με Χετάφε ( νίκη ή ισοπαλία Μαγιόρκα, ισοπαλία Χετάφε, νίκη Ντεπορτίβο).
Η Χετάφε παραμένει στην κατηγορία αν κερδίσει στην Σοσιεδάδ ενώ με ήττα ή ισοπαλία περιμένει τα αποτελέσματα των Μαγιόρκα, Οσασούνα, Ντεπορτίβο και Σαραγόσα. Αν φέρει ισοπαλία υποβιβάζεται μόνο αν νικήσουν Σαραγόσα,Ντεπορτίβο και δεν χάσουν Μαγιόρκα και Οσασούνα καθώς υπερτερεί σε οποιαδήποτε ισοβαθμία προκύψει στους 44 βαθμούς. Αν χάσει υποβιβάζεται σε δύο περιπτώσεις, στην πρώτη αν δεν χάσει η Ντεπορτίβο και φέρει ισοπαλία η Σαραγόσα, ισοβαθμεί με την δεύτερη στους 43 βαθμούς όπου υστερεί στα μεταξύ τους. Στη δεύτερη αν δεν χάσει η Ντέπορτίβο και κερδίσει η Σαραγόσα μένει στους 43 βαθμούς υστερώντας σε βαθμούς από ολους τους υπόλοιπους.
Η Ντεπορτίβο παραμένει στην κατηγορία αν νικήσει στον αγώνα της ενώ με ήττα ή ισοπαλία περιμένει τα αποτελέσματα των υπόλοιπων. Με ήττα υποβιβάζεται σε τριπλή ισοβαθμία με Χετάφε και Σαραγόσα ( ήττα Χετάφε, ισοπαλία Σαραγόσα) επίσης υποβιβάζεται σε ισοβαθμία με Χετάφε ( νίκη Σαραγόσα, ήττα Χετάφε) και σε ισοβαθμία με Σαραγόσα (νίκη ή ισοπαλία Χετάφε, ισοπαλία Σαραγόσα).
Η Ντεπορτίβο με ισοπαλία φτάνει τους 44 βαθμούς όπου όλα τα σενάρια υποβιβασμού προϋποθέτουν νίκη της Σαραγόσα. Σε ισοβαθμία με Οσασούνα και Σοσιεδάδ (ήττα Οσασούνα, ήττα Σοσιεδάδ, ισοπαλία ή νίκη Μαγιόρκα) υποβιβάζεται αφού υστερεί στην διαφορά τερμάτων. Σε ισοβαθμία με Οσασούνα και Χετάφε (ήττα Οσασούνα, ισοπαλία Χετάφε, ισοπαλία ή νίκη Μαγιόρκα) υποβιβάζεται αφού υστερεί στην διαφορά τερμάτων. Υποβιβάζεται επίσης σε ισοβαθμία με Χετάφε (ισοπαλία Χετάφε, νίκη ή ισοπαλία Μαγιόρκα, νίκη ή ισοπαλία Οσασούνα) και σε ισοβαθμία με Σοσιεδάδ ( ήττα Σοσιεδάδ, νίκη ή ισοπαλία Μαγιόρκα, νίκη ή ισοπαλία Οσασούνα).
Τέλος η Σαραγόσα παραμένει στην κατηγορία αν νικήσει ενώ με ήττα αποχαιρετά την κατηγορία σε κάθε περίπτωση. Με ισοπαλία φτάνει τους 43 βαθμούς, όσους έχουν Χετάφε και Ντεπορτίβο και περιμένει τα αποτελέσματα τους καθώς υπερτερεί σε οποιαδήποτε ισοβαθμία μεταξύ τους και θα περιμένει την ήττα τουλάχιστον μίας εκ των δύο.
Ένα μικρό συμπέρασμα από τα παραπάνω ( πάρα πολλά τα σενάρια) είναι ότι κάθε μία από τις έξι ομάδες που εμπλέκονται κρατά την τύχη στα χέρια της καθώς με νίκη δεν κοιτά κανένα άλλο αποτέλεσμα. Σημαντικό ρόλο θα παίξει το ματς της Σαραγόσα καθώς αν δεν νικήσει, Μαγιόρκα, Σοσιεδάδ και Οσασούνα θα είναι σωσμένες. Πολύ πιθανό είναι επίσης το σενάριο στο Σοσιεδάδ- Χετάφε να βολεύονται στο τέλος με την ισοπαλία και οι δύο. Με την Σοσιεδάδ σίγουρα σωσμένη και την Χετάφε να υπερτερεί σε κάθε ισοβαθμία στους 44 βαθμούς το μόνο που θα χρειάζεται είναι να μην κερδίζουν ταυτόχρονα Σαραγόσα και Ντεπορτίβο ή να  χάνει μία εκ των Μαγιόρκα και Οσασούνα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι στην Ισπανία επιτρέπεται η πριμοδότηση κάποιας ομάδας φανερά και όχι παρασκηνιακά. Έτσι οι γνωστές "βαλίτσες" δεν αποκλείεται να εμφανιστούν. Πιθανό είναι αποδέκτης να είναι το Λεβάντε καθώς κερδίζοντας τη Σαραγόσα την ρίχνει κατηγορία και κάνει αδιάφορα τα υπόλοιπα παιχνίδια. Αν υπάρξει κάτι τέτοιο φυσικά και θα σας ενημερώσουμε την ημέρα των αγώνων.
Ο άσος της Λα Κορούνια και το διπλό της Σαραγόσα έχουν ήδη αρχίσει να καταρρέουν μετά το άνοιγμα των αποδόσεων καθώς είναι οι μόνες που αγωνίζονται κόντρα σε θεωρητικά αδιάφορες ομάδες.  Νεότερη ενημέρωση θα υπάρχει όσο πλησιάζει η μέρα διεξαγωγής των αγώνων.