Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΜΕ ΤΟΝ SUPER STAR ΧΟΥΛΚ , ΔΙΚΑΙΑ Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟ


Με Χουλκ στα δεξιά
Ο Βίλας Μπόας δεν επιφύλαξε κάποια έκπληξη στην αρχική ενδεκάδα της Πόρτο, με τον Χουλκ να παραμένει στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής παρά την επιστροφή του Βαρέλα που έπαιξε αριστερά. Κάτω από τα δοκάρια της ομάδας κάθισε ο Έλτον, δεξιά στην άμυνα έπαιξε ο Σαπουνάρου, αριστερά ο Άλβαρο Περέιρα, ενώ το δίδυμο στο κέντρο της άμυνας ήταν οι Ρολάντο και Οταμέντι.
Μπροστά τους αγωνίστηκε ο Φερνάντο σε ρόλο συνδετικού κρίκου ανάμεσα στην άμυνα και τη μεσαία γραμμή, λίγο μπροστά του έπαιξαν οι Γκουαρίν και Μουτίνιο, αριστερό εξτρέμ ήταν ο Βαρέλα, δεξί ο Χουλκ και στην κορυφή της επίθεσης ο Φαλκάο.
Προτίμησε Πάουλο Σέζαρ ο Πατσιέντσια
Ούτε ο Πατσιέντσα έκανε την έκπληξη σε ό,τι αφορά τους πρώτους έντεκα, με τον Πάουλο Σέζαρ να προτιμάται έναντι του Μεγιόνγκ Ζε. Ο Αρτούρ ήταν το Νο 1, στα δεξιά της άμυνας έπαιξε ο Μιγκέλ Γκαρσία, στα αριστερά ο Σίλβιο και στο κέντρο της άμυνας οι Ροντρίγκες και Παουλάο. Στη μεσαία γραμμή οι δύο αμυντικοί μέσοι της ομάδας ήταν οι Κουστόντιο και Βαντίνιο, ενώ λίγο μπροστά τους βρέθηκε ο Ούγκο Βιάνα. Ο Άλαν αγωνίστηκε στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής, ο Πάουλο Σέζαρ στο αριστερό και τον Λίμα μοναδικό επιθετικό.
Ελπιδοφόρο ξεκίνημα
Η πρώτη ευκαιρία στο παιχνίδι ήταν για την Μπράγκα. Μόλις στο 4' ο Κουστόντιο, ύστερα από γέμισμα στην περιοχή του Έλτον έφυγε από κανονική θέση, έκανε το σουτ υπό καλές προϋποθέσεις, όμως η μπάλα κατέληξε άουτ.
Οι «δράκοι» απάντησαν στο 7', όταν ο Χουλκ έκανε εξαιρετική ατομική προσπάθεια, μπήκε στην περιοχή και με πολύ ωραίο διαγώνιο σουτ έστειλε την μπάλα να περάσει δίπλα από το «παραθυράκι» του Αρτούρ...
Μόνο άμυνα η Μπράγκα
Μετά το 10' η Πόρτο ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων, είχε την κατοχή της μπάλας, όμως η αμυντική λειτουργία των παικτών του Πατσιέντσια ήταν εξαιρετική. Οι «αρσεναλίστας» δεν άφηναν ούτε... τετραγωνικό εκατοστό ακάλυπτο, με αποτέλεσμα οι αντίπαλοί τους να τα βρίσκουν σκούρα στις επιθετικές τους ενέργειες...
Ο Χουλκ προσπαθούσε με ατομικές ενέργειες, ο Φαλκάο ήταν πολύ καλά κλεισμένος από το κεντρικό αμυντικό δίδυμο της Μπράγκα και η απόφαση του Βίλας Μπόας να διατηρήσει τον Χουλκ δεξιά, στην ουσία έβγαλε έξω από τα νερά του τον Βαρέλα, ο οποίος δεν μπόρεσε να προσφέρει.
Ασταμάτητος ο Φαλκάο!
Όσο περνούσε η ώρα το γήπεδο... έγερνε προς την εστία του Αρτούρ, χωρίς όμως αποτέλεσμα, με τις φάσεις μπροστά στις δύο εστίες να είναι ελάχιστες. Ο Βίλας Μπόας έδωσε εντολή στους Χουλκ και Βαρέλα να αλλάξουν πλευρές και λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου η Πόρτο κατάφερε να σπάσει την άμυνα της αντιπάλου της. Ο Γκουαρίν έκλεψε την μπάλα στη μεσαία γραμμή, έκανε... μίνι κούρσα από τα δεξιά, έκανε εξαιρετική ντρίμπλα, αποφεύγοντας δύο αντιπάλους του και έβγαλε σέντρα-διαβήτη για το κεφάλι του Φαλκάο.
Ο Κολομβιανός στράικερ ξεκίνησε την προσπάθειά του από κανονική θέση και με υπέροχη κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, για να πετύχει το 17ο του τέρμα στη διοργάνωση!
Αλλαγές με επιθετικές βλέψεις η Μπράγκα
Ο Πατσιέντσια γνώριζε ότι δεν είχε τίποτα να χάσει και με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου αποφάσισε να κάνει την ομάδα πιο επιθετική. Έτσι, στη θέση του Βιάνα πέρασε ο Μοσορό και στη θέση του Ροντρίγκες ο Κακά, χωρίς να αλλάξει η διάταξη και παραλίγο η Μπράγκα να φτάσει στην ισοφάριση.
Η ευκαιρία του αγώνα!
Ο Ρολάντο έκανε τραγικό λάθος στα πρώτα δευτερόλεπτα του δευτέρου ημιχρόνου, καθώς ο Μοσορό τον πρόλαβε, έκλεψε την μπάλα και βρέθηκε μόνος απέναντι στον Έλτον. Η... βραζιλιάνικη μονομαχία ανέδειξε νικητή τον δεύτερο, με τον παίκτη της Μπράγκα να μη δείχνει καθαρό μυαλό και να βιάζεται να πλασάρει. Αποτέλεσμα ήταν ο τερματοφύλακας της Πόρτο να κάνει την επέμβαση του αγώνα και να κρατήσει την ομάδα του μπροστά στο σκορ!
Εξαιρετική διαχείριση η Πόρτο
Οι παίκτες της Μπράγκα ρίσκαραν και ανέβασαν πολύ ψηλά την πίεσή τους, όμως δεν μπόρεσαν να απειλήσουν ξανά την εστία του Έλτον με αξιώσεις και δεν είχαν καλό ρυθμό. Η άμυνα της Πόρτο δεν πιέστηκε ιδιαίτερα και οι «δράκοι» κρατούσαν με σχετική ευκολία το προβάδισμα.
Τα μαρκαρίσματα άρχισαν να γίνονται σκληρά, ο Βαρέλα παρέμεινε εκτός παιχνιδιού αγωνιζόμενος αριστερά... αχρηστεύοντας την πλευρά, ενώ ο Λίμα, που δεν φάνηκε στο παιχνίδι, βγήκε για να πάρει τη θέση του ο Μεγιόνγκ στο 66'.
Στο 72' η Πόρτο παραλίγο να φτάσει σε δεύτερο τέρμα, όταν ο Χουλκ έβγαλε πολύ ωραία σέντρα με εξωτερικό φάλτσο, όμως ο Άλβαρο Περέιρα, που βρέθηκε σε θέση φορ, δεν έπιασε την κεφαλιά.
Ο Βίλας Μπόας έβλεπε ότι οι παίκτες του αδυνατούσαν να κρατήσουν την μπάλα και αποφάσισε να περάσει τον Φαρνάντο Μπελούσι στο παιχνίδι. Ο Μεγιόνγκ έκανε πιο αισθητή την παρουσία του στην κορυφή της επίθεσης από τον Λίμα και απείλησε στο 76', όμως το σουτ του δεν ήταν καλό και κατέληξε στην αγκαλιά του Έλτον.
Για το τρεμπλ!
Στο 86' ο Μπελούσι έκανε ωραίο σουτ έξω από την περιοχή, με την μπάλα να καταλήγει άουτ, ενώ οι παίκτες της Μπράγκα προσπαθούσαν με ανορθόδοξο τρόπο να σκοράρουν το γκολ της ισοφάρισης... Βαθιές μπαλιές και σέντρες μέχρι το τέλος, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Η Πόρτο έκανε εξαιρετική διαχείριση μετά το 1-0 και έφτασε στην κατάκτηση του Europa League, οκτώ χρόνια μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA και οδεύει, όπως και τότε, για το τρεμπλ!
Οι συνθέσεις
Πόρτο (Αντρέ Βίλας Μπόας): Έλτον, Άλβαρο Περέιρα, Ρολάντο, Οταμέντι, Σαπουνάρου, Φερνάντο, Γκουαρίν (73' Μπελούσι), Μουτίνιο, Βαρέλα (79' Χάμες Ροντρίγκες), Χουλκ, Φαλκάο
Μπράγκα (Ντομίνγκος Πατσιέντσια): Αρτούρ, Σίλβιο, Παουλάο, Ροντρίγκες (46' Κακά), Γκαρσία, Κουστόντιο, Βαντίνιο, Ούγκο Βιάνα (46' Μοσορό), Άλαν, Πάουλο Σέζαρ, Λίμα (66' Μεγιόνγκ Ζε)