Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν θα μου πει ο Μπέος τι θα κάνω...

- Στο πρώτο Ευρωπαϊκό παιχνίδι με τη Ραντ Βελιγραδίου, οι φίλαθλοι της ομάδας φώναζαν "κάποιος λείπει από την παρέα, λευτεριά στον Αχιλλέα". Λείπει όντως ο κ. Μπέος από την ομάδα;

"Ο Αχιλλέας Μπέος είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε την ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου από το μηδέν. Μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια που χειριζόταν τις τύχες της, οι φίλαθλοι γνώρισαν τα καλύτερα (άνοδο στη Super League, 5η θέση στο πρωτάθλημα, έξοδο στο Europa League) αλλά και τα χειρότερα. Είναι φυσικό και επόμενο, ειδικά τότε που δεν είχαν έρθει ακόμη τα χειρότερα για την ομάδα του Βόλου, να τραγουδούν το «κάποιος λείπει από την παρέα, λευτεριά στον Αχιλλέα». Παρότι γνωρίζω πως υπήρχαν και πολλές δύσκολες στιγμές μεταξύ του Αχιλλέα Μπέου και των φιλάθλων, δεν μπορώ να παραγνωρίσω ότι υπήρχε μεταξύ τους και ένα ισχυρό δέσιμο, που οφειλόταν καθαρά στις επιτυχίες της ομάδας".

- Βλέπουμε νέα πρόσωπα στη διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, με επικεφαλής εσάς κ. Μποτσιβάλη. Σε μία δύσκολη περίοδο για τη ομάδα, τί ήταν αυτό που σας ώθησε να μπείτε «μπροστάρης» σε μία ομάδα με τόσα προβλήματα;


"Ενάμισι χρόνο ήμουν χορηγός φιλοξενίας του Ολυμπιακού Βόλου με το ξενοδοχείο Valis στην Αγριά Βόλου. Δέθηκα με όλους, με τους παίκτες, με τους προπονητές. Έβλεπα ότι αυτή η ομάδα δικαιούταν μία ευκαιρία. Προσωπικά ποτέ δεν ασχολήθηκα με παραγοντισμό σε τόσο υψηλό επίπεδο, πάντα όμως στήριζα προσπάθειες ερασιτεχνικών σωματείων. Μπορεί οι γνώσεις μου για το ποδόσφαιρο να μη συγκρίνονται με τις γνώσεις άλλων προέδρων, ξέρω όμως να διοικώ μία ανώνυμη εταιρία. Αγόρασα την ομάδα και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών από τον Βασίλη Κεσογλίδη (Βασίλη Καρρά) και τελικά δεν επιτρέπω σε κανέναν να με αμφισβητεί ως «μπροστινό» του Μπέου. Η επαγγελματική μου πορεία και το ήθος μου ποτέ δεν θα μου επέτρεπαν κάτι τέτοιο. Όσοι με γνωρίζουν από το χώρο της βιομηχανίας και του τουρισμού πανελλαδικά, μπορούν να το διαβεβαιώσουν αυτό".

- Η διοίκηση και το μετοχολόγιο της ΠΑΕ άλλαξαν, τα "παρένθετα" πρόσωπα αποτελούν παρελθόν, αλλά η ΕΕΑ δεν δέχθηκε την επανεξέταση του φακέλου σας; Γιατί; Σας δόθηκε κάποια αιτιολογία;

"Ακόμη δεν μας έχει δοθεί καν το σκεπτικό αυτής της απόρριψης. Προσωπικά δεν αποδέχομαι ούτε τον τίτλο «παρένθετα» πρόσωπα, όταν αναφέρομαι στους ανθρώπους που στελέχωσαν την προηγούμενη διοίκηση. Αν στο Δ.Σ. μίας τράπεζας, κατηγορηθεί και προφυλακιστεί ο πρόεδρος του Δ.Σ. τότε τα υπόλοιπα μέλη που θα αναλάβουν να τρέξουν την εταιρία θα θεωρούνται «παρένθετα»; Ντροπή να μπαίνουν τέτοιες ταμπέλες ακόμη κι όταν αυτές πηγάζουν από μία κυβερνητική επιτροπή".

- Υπάρχουν ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση, αυτή του κ. Τόρη, για τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο μετείχαν πρόσωπα, στα οποία έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις (ακόμα και στον ίδιο τον πρόεδρο). Θεωρείτε πως έπαιξε ρόλο στην αρνητική απάντηση της ΕΕΑ;

"Οι κύριοι Τόρης, Βαρούτσικος, Κρατήρας, Θεοδώρου, γενικότερα όσοι απάρτιζαν την προηγούμενη διοίκηση δεν ήταν «φυτευτοί» του Μπέου στην τοπική κοινωνία. Αντίθετα, είναι επιτυχημένοι επιχειρηματίες που πρόσφεραν με όλες τους τις δυνάμεις στον Ολυμπιακό Βόλου. Είναι άδικο για αυτούς να χαρακτηρίζονται έτσι, ειδικά όταν λόγω της αγάπης τους για την ομάδα αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων, κάποιοι μάλιστα θα αντιμετωπίσουν και διώξεις, λόγω της ενασχόλησής τους με τον Ολυμπιακό Βόλου. Απλά, μετά την πρώτη απορριπτική απόφαση της ΕΕΑ έβαλαν το καλό της ομάδας πάνω από το δικό τους καλό και έθεσαν τις παραιτήσεις τους. Αυτό εγώ το λέω λεβεντιά και εντιμότητα!".

- Πού στηρίζετε τις ελπίδες σας για δικαίωση στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ;

"Δεν ξέρω αν έχουμε πλέον ελπίδες διότι το θέμα του Ολυμπιακού Βόλου έχει γίνει περισσότερο πολιτικό παρά νομικό. Έχουμε μία κυβέρνηση απέναντί μας που προωθεί την κάθαρση στο ποδόσφαιρο και προσωπικά είμαι υπέρ της κάθαρσης και της εξυγίανσης. Ο Ολυμπιακός Βόλου όμως έχει τιμωρηθεί από τα αρμόδια αθλητικά όργανα. Δεν μπορεί να έρχεται το κράτος να διαλύει μία ΠΑΕ, μία ανώνυμη εταιρία που δίνει δουλειά σε 120 οικογένειες, που δίνει χαρά σε χιλιάδες φιλάθλους και που μέσα σε 2 χρόνια έχει αποδώσει ΦΠΑ μόνο 1,5 εκατομμύριο ευρώ στο κράτος. Σαφώς όμως έχουμε υποχρέωση να εξαντλήσουμε κάθε νόμιμη οδό για τη δικαίωση της ομάδας μας και αυτό δεν μπορεί να μας το στερήσει κανείς".

- Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει γίνει αντικατάσταση της ομάδας (όπως και της Καβάλας) σας δίνει το δικαίωμα της ελπίδας για να συνεχίσετε τον αγώνα; Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σας;

"Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία! Τόσο εγώ, που ανέλαβα τον Ολυμπιακό Βόλου σε αυτή τη δύσκολη περίοδο όσο και οι άνθρωποι που κάλεσα κοντά μου, όπως οι Θεόφιλος Βασιλειάδης, Αλέκος Βούλγαρης και Κυριάκος Μήτρου, μαζί με όλα τα υπόλοιπα εκλεκτά μέλη που αποτελούν το σημερινό Δ.Σ. (Λέτσιος, Διαμαντάρας και Θάνος Θεοδώρου) καθώς και το επιτελείο των νομικών μας με επικεφαλής τον Θανάση Χαρμάνη, είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το δίκιο για την ομάδα μας, με όλες μας τις δυνάμεις".

- Κυρίως από την στιγμή που αναβάλατε την προγραμματισμένη συνάντηση με τη ΦΙΦΑ; Τι έχετε να απαντήσετε σε όσους σας κατηγορούν πως θέσατε σε κίνδυνο την Εθνική ομάδα και όσες Ελληνικές ομάδες παίζουν στην Ευρώπη εξαιτίας την απόφασής σας να ενημερώσετε τόσο τη ΦΙΦΑ, όσο και τις ομοσπονδίες του Ισραήλ και της Κροατίας.

"Κοιτάξτε. Όταν νιώθουμε να αδικούμαστε στη χώρα μας, λογικό είναι να προσφύγουμε σε ανώτατες αθλητικές αρχές εκτός Ελλάδας. Η επίσκεψη στη ΦΙΦΑ απλώς αναβλήθηκε διότι για μία ακόμη φορά δώσαμε προτεραιότητα στα ανώτατα αθλητικά όργανα της Ελλάδας. Είναι κακοήθεια ότι θέλαμε να στραφούμε κατά της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου και κατά των ελληνικών ομάδων που εκπροσωπούν τη χώρα μας στο εξωτερικό. Δυστυχώς, το παιχνίδι των media παίζεται από συγκεκριμένα κέντρα που έχουν πλέον αποδείξει ότι δεν μπορούν να κρίνουν τίποτα αντικειμενικά. 


Ο Ολυμπιακός Βόλου θα προσφύγει στη FIFA για να βρει το δίκιο του και όχι για να καταστρέψει άλλες ελληνικές ομάδες. Οι αποφάσεις της FIFA για την παραβίαση του αυτοδιοίκητου του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν γνωρίζουμε ποιες μπορεί να είναι. Εξάλλου, αν η ΕΠΟ θεωρεί ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και έχει προστατέψει το συντεταγμένο ποδόσφαιρο, τότε γιατί τόση λάσπη για τις νομικές ενέργειες της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ; Εσείς αν δεν βρίσκατε το δίκιο σας στη χώρα σας τι θα κάνατε; Θα σταματούσατε να το διεκδικείτε τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων; Προς θεού!".

- Γιατί κάνατε πίσω σε αυτή την απόφαση; Έπαιξε ρόλο η θέση του κ. Αχιλλέα Μπέου;

"Ο Αχιλλέας Μπέος αποτελεί ουσιαστικά παρελθόν από την ομάδα με τον εγκλεισμό του στο Ναύπλιο. Στη συνέχεια έγιναν και όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε το παρελθόν αυτό να είναι όχι μόνο τυπικό αλλά και ουσιαστικό. Επιχειρηματίας είμαι, έκανα μία πρόταση και αγόρασα τις μετοχές. Ο Αχιλλέας Μπέος μπορεί να εκφράζει την άποψή του για οτιδήποτε, δεν είναι σε θέση όμως να μου πει τι να κάνω και τι όχι. Τις αποφάσεις τις παίρνω μόνο εγώ με τα μέλη του Δ.Σ. , σε συνεργασία με τους νομικούς της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ. Εμείς αποφασίζουμε για τον Ολυμπιακό Βόλου και δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις από κανέναν, ούτε είμαστε παιδιά για να επηρεαστούμε από αυτές".

- Από την στιγμή που αλλάξατε διοίκηση και μετοχολόγιο, μπορούμε να συμπεραίνουμε πως όντως υπήρξαν παρένθετα πρόσωπα σε διοίκηση-μετοχολόγιο. Ευθύνεται ο κ. Μπέος γι' αυτό ή μήπως ο πρώην μεγαλομέτοχος, ο κ. Καρράς;

"Απάντησα ήδη στην ερώτησή σας. Κυρίως θα πω για μία ακόμη φορά ότι εγώ αγόρασα την ομάδα! Ήταν λογικό να αλλάξει το Διοικητικό Συμβούλιο".

- Θεωρείτε πως υπαίτιος για τα όσα τραβάει η ομάδα και ο κόσμος του Βόλου είναι ο κ. Μπέος, η ΕΠΟ, η Πολιτεία; Ποια είναι η εκτίμησή σας;

"Μέσα στο γενικότερο κακό κλίμα που επικρατεί σε όλους τους τομείς στη χώρα μας, θα ήταν λάθος μου να αποδώσω με ευκολία ευθύνες. Σίγουρα η ΕΠΟ δεν προστάτεψε το αυτοδιοίκητο, δεν βγήκε με θάρρος να προστατέψει το ίδιο το ποδόσφαιρο και να ρυθμίσει η ίδια την αυτοκάθαρσή του. Σίγουρα η Πολιτεία εξαντλεί την αυστηρότητά της σε λάθος βάσεις. Και σίγουρα ο Αχιλλέας Μπέος έκανε και τα λάθη του. Το μέλλον θα δείξει ποιος έκανε τα περισσότερα λάθη, εγώ όμως δεν πρόκειται να αφήσω τον Ολυμπιακό Βόλου να γίνει το εξιλαστήριο θύμα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτό να το βάλουν καλά στο μυαλό τους όλοι τους".

- Τελικά ο Ολυμπιακός Βόλου βγήκε ζημιωμένος ή κερδισμένος από την παρουσία του κ. Μπέου στην ομάδα;


"Ο Αχιλλέας Μπέος έστησε από το μηδέν μία εκπληκτική ομάδα. Δεν νομίζω ότι αμφιβάλλει κανείς για τις γνώσεις του γύρω από το ποδόσφαιρο. Βέβαια το αντίτιμο που πληρώνει τώρα ο Ολυμπιακός Βόλου, η πόλη του Βόλου και οι χιλιάδες φίλαθλοι της ομάδας, είναι πολύ βαρύ και μεγάλο. Αν σωστά καταλογίζονται όσα καταλογίζονται στην Αχιλλέα Μπέο, αυτό θα το εξετάσει η ποινική δικαιοσύνη και προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στην κρίση της. Εμείς όμως συνεχίζουμε τον αγώνα για την τελική μας δικαίωση της ομάδας μας. Το χρωστάμε σε όσους έχουν εργαστεί και εργάζονται για αυτή την ομάδα και πάνω από όλα στον κόσμο του Βόλου. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε πως για όλα τα κακώς κείμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου ευθύνονται δύο επαρχιακές ομάδες, του Βόλου και της Καβάλας, με ένα και δύο χρόνια αντίστοιχα συμμετοχής στη μεγάλη κατηγορία. 

Βρισκόμαστε ήδη υπό των κύκλο των νέων διώξεων. Τόσο η ΕΠΟ όσο και η Superleague πρέπει να συμβάλλουν με αυτοκάθαρση στο ποδόσφαιρο, εφαρμόζοντας όμως ίδια μέτρα και ίδια σταθμά για όλους και προστατεύοντας το προϊόν τους. Δεν δέχομαι τη στοχοποίηση της ομάδας μου, ούτε τη δική μου και πολύ περισσότερο δεν μπορώ να δεχτώ ότι τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, μία κρατική επιτροπή διαλύει μία υγιή αθλητική ομάδα αφήνοντας 120 οικογένειες στο δρόμο. Για αυτές τις κοινωνικές συνέπειες όμως κανείς δεν γράφει, κανείς δεν ασχολείται. Μετά την απώλεια των Μεσογειακών αγώνων, την ανυπαρξία των επενδύσεων και τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας η τοπική κοινωνία της Μαγνησίας δεν αντέχει ένα ακόμη πλήγμα. Η τακτική του «διαλύω τα πάντα» δεν ταιριάζει σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα και πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις από όσους αποφασίζουν".

- Διαβάζουμε και γνωρίζουμε πως πολλοί από τους παίκτες της ομάδας έχουν ήδη έρθει σε επαφή με άλλες ομάδες, ενώ αρκετοί έχουν συμφωνήσει με άλλες ομάδες; Το σχόλιό σας;


"Αυτό είναι και το οξύμωρο αλλά δεν βλέπω κανένα δημοσιογράφο, ειδικά από την Αθήνα να το σχολιάζει. Ο Ολυμπιακός Βόλου θυσιάζεται στον άμβωνα της κάθαρσης, όταν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές των επιτυχιών της ομάδας, οι ποδοσφαιριστές μας, έχουν γίνει περιζήτητοι από όλες τις μεγάλες ελληνικές ομάδες. Ρωτήστε λοιπόν αυτούς που διαλύουν την ομάδα τι ακριβώς συμβαίνει; Γιατί βγάζουν το μένος τους απέναντι σε ένα από τα πιο ιστορικά σωματεία της επαρχίας; Γιατί ακριβώς μας τιμωρούν με τόση αυστηρότητα όταν δεν έχουν δείξει το ίδιο πάθος για τις περιπτώσεις π.χ. Siemens και Βατοπεδίου; Λίγη ντροπή δεν βλάπτει".